Teknolojik Tekillik (57. Gün)

Yapay zeka, dünyayı ele geçirebilir mi emin değilim ama hayatımızı ele geçirdiğine kesin gözüyle bakıyorum. Teknoloji geliştikçe ortaya çıkan yeni teknolojik özellikler bizi daha önce düşündüğümüz detaylardan uzaklaştırıyor.

İnsanlar telefon numaralarını ezberlerinde tutamıyor, uçaklarda hayatlarını otomatik pilota emanet ediyor, sosyal medya mecralarında algoritmaların önerdiği kişiler ile bir araya gelip evlenebiliyor. Yapay zekanın sunduğu imkanlar yüzünden dijital cahillik sendromu yaşıyoruz ve pek şikayetçi değiliz.

Teknolojik tekillik, yapay zekanın gelecekte insanın ötesine geçip insanlığı hangi yönde etkileyeceğini tanımlayan bir kavram. Teknoloji, yeni ürünler üretmek yerine daha güçlü bir teknoloji üretmeye odaklanarak teknolojik tekilliğin gelişimini hızlandırıyor, teknolojik gelişim bir araç olmaktan çıkıp amaç haline geliyor.

Gelecekte süper zekâlı makinelerin üretilmesi ile ortaya çıkacak teknolojik tekillik, sonuçlarını öngöremeyeceğimiz ve kontrol altına alamayacağımız bir tehlike yaratıyor.

SpaceX ve Tesla’nun kurucusu Elon Musk, yapay zekanın potansiyel olarak nükleer silahlardan daha tehlikeli olduğunu söylüyor. İnsanlık, yapay zeka ile olan yarışta bir gün geriye düşecek gibi görünüyor, bu gerçekleşirse bizi zor günler bekliyor.

(Bu yazıda 155 kelime var) #100Gün100Kelime’de 57. gün sona erdi.