Key Visual

Görsele bu kadar ilgi olmasaydı Instagram tutar mıydı? İnternet kullanıcıları yeni medya mecralarından eve gazete alıp sadece fotoğraflara bakan küçük çocuklar gibi bilgi alıyorlar.

Bugün konumuz key visual yani anahtar görsel.

Bir görsele baktığımız anda uzun bir metni okumuş kadar çok şey anlamamız ve bilinçaltımıza bu bilgilerin işlemesi gerekebilir, bunun için de key visual kullanılır. Görsellik günümüzde altın çağını yaşıyor bu yüzden markalar da “leb demeden leblebi” dedirtebilecek görseller tasarlatmak için büyük bir mesai harcıyorlar.

İnsanlar artık sadece ekranlara bakıyorlar, ekranlarda dikkat çekmek için sadece 1 saniyeniz var, kimse zaman tünelinde aşağıya doğru kayarken uzun bir yazıyı okumaz, parmak durduran içerikler üretmeniz gerekiyor. Parmak durduran içerik nedir merak ediyorsanız sizi böyle alalım.

Key visual, logonun bir parçası değildir, logo değişmez ama ama key visual değişebilir. Logonun parçası olmasa da bazen logoyu en iyi şekilde anlatan bir hale dönüşür. Öyle anahtar görseller vardır ki markanın önüne geçmiş, tüm sektörü anlatmaya başlamıştır.

Reklam filmleri, illüstrasyonlar, afişler markalar için önemli iletişim materyalleridir, key visual reklamlarda ne tür fikirlerin ve iletişim araçlarının kullanılacağı konusunda üreticilere yol gösterir.

Hedef kitleniz ile aranızdaki iletişim tonunu en iyi şekilde sağlayan key visual için Milka ineğini örnek gösterebiliriz. Mor inek fenomeni neredeyse Milka markasının önüne geçmiş. Sağlıklı çikolata, kaliteli süt gibi kavramları zihnimizde canlandırmaya yardım eden mor inek Milka logosu ile de özdeşleşmiş bir hale gelmiştir. Almanya’da yapılan ve 40 bin çocuğun katıldığı bir resim yarışmasında nereseyse 10 bin çocuk çizdikleri inekleri mora boyamışlar!

Anahtar görsel aynı zamanda da bir hikaye anlatmalıdır ve logoya göre daha dinamik olmalıdır. Logo tasarımı yapılırken hangi key visual öğenin kullanılacağı hesaplanmalı ve buna göre seçimler yapılmalıdır.

Anahtar görsel hedef kitleye hitap etmelidir, her mecrada (afiş, billboard, sosyal medya, TV vs) kullanılabilir olmalıdır, diğer görsellere benzemeyecek farklılıkları olmalıdır en önemlisi de gayet basit ve anlaşılır olmalıdır. Bu görseli görenlerin aklına otomatikman marka hatta logo gelmelidir, zaten amaç da o görüntü sayesinde markayı hafızalara kazımaktır.