Ev Okulu Derneği Kurucusu Mehmet Hilmi Eren Anlatıyor…

• Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Üniversite eğitimimi 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamladım. Daha sonra Beykent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimi Üstün Zekalılık ve Üstün Zekalıların Eğitimi ile İlgili Yapılan Çalışmalar konulu bitirme tezi ile noktaladım. 2006-2010 yılları arasında Zeytinburnu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü, 2010 yılında Beykoz Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 2010-2011 yılları arasında ise Bakırköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini üstlendim. Şuanda Gelecek Eğitimde Derneği Genel Sekreteri, Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türk PDR İstanbul Şube Başkan Yardımcısı olarak görevini yürütüyorum. Şu anda da Türkiye’nin İlk ve Tek Ev Okulu Derneği’nin başkanıyım.

• Ev Okulu Derneğinden bahseder misiniz?

Her evin aynı zamanda bir okul olduğunu düşünerek evleri eğitim ve mutluluk yuvasına çevirmek amacıyla yola çıktık. Türkiye’nin ilk ve tek Ev Okulu Derneği her türlü eğitim sürecinin ev ve aile ortamında desteklenmesi, ailelerin öğrenme süreçlerine katılması, okul- ev uyumunun sağlanması, aile bağlarının kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Çeşitli atölyelerimizle çocukların aileleriyle nitelikli beraberlik geçirmeleri ve öğrendikleri çalışmalarla çocukları evde desteklemelerini sağlıyoruz. Amacımız çocukların düşünme becerileri ile zeka kapasitelerini geliştirmenin yanı sıra ailelere evde eğitim adına geçirecekleri tüm süreçlerde rehberlik yapmak.

• Peki ev okulu çocuklara ne gibi faydalar sağlıyor?

Çocuklar, günün uzun bir vaktini okulda geçiriyor ve evde geçirdikleri süre içerisinde ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Eğitimin evde olması, ailelerin çocuklarının öğrenme deneyimlerine katılmasına ve çocukların başarısına büyük katkı sağlıyor. Biz 100’e yakın eğitimci ve 200 civarında ev rehberi ile çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve akademik gelişimlerine ailenin katılımını arttıracak, bilgi ve beceri sahibi olmasını sağlayacak etkinlikler düzenliyoruz. Ev rehberleri çocukların düşünme becerileri, yaratıcılık, problem çözme, stratejik düşünme, mantık yürütme, zeka ve akıl oyunları ve etkinlik üretme üzerine eğitiliyor. 3 Kasım 2019’da Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezinde düzenleyeceğimiz ÇOCUK ZİRVESİnde “artık yetişkinler oturacak çocuklar konuşacak- artık sahne çocukların”sloganıylaçocuklarasözvereceğiz. Sunucusu çocuk, tüm konuşmacıların çocuk olduğu programda çocuklar projelerinden hünerlerinden fikirlerinden bahsedecekler.

Çocuklarına evde gerçekleştirdikleri deneysel ve bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediğimiz Evde Bilim Yarışmasında da 7 kategoride 189 çocuğumuzu ödüllendiriyor olacağız. Çocuklar evde yaptıkları deneyler ve projeleri 5 dakikayı aşmayacak şekişlde video olarak bize gönderecekler. Jüri ve sosyal medya olmak üzere ödül kategorilerinde teşviklerimiz olacak. İlgililer evdebilimyarismasi.com dan detayları inceleyebilir.

• Çocukların düşünme becerilerini geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

3D Yazıcı ve 3D Tarayıcı Kodlama ve Tasarımı, Drone Yapımı, Uçak Yapımı ve Astronomi Gece ve Gündüz Gözlemleri atölyelerinde etkinlikler düzenliyoruz. İlkinde çocuklar mühendisler eşliğinde uygulamalı eğitimlerle atölyede üretim mantığını öğreniyorlar, bu sayede el ve göz koordinasyonları artıyor. İkinci atölyemiz de THY’nin uzmanları eşliğinde uçuş sistematiği, kanat model yapımı ve kendi uçağını yapma fırsatı bularak çocuklar uçuşun dinamiklerini görüyor. Astronomi Gece ve Gündüz Gözlemlerinde ise uzay bilim uzmanlarıyla İstanbul’un en büyük 2. teleskopu ve 48 bin cismin kayıtlı olduğu modern teleskoplara güneş filtresi takılarak güneşteki lekelerin, aydaki kraterlerin ve Satürn halkalarını gözlemlemelerini sağlıyoruz. Çocukların düşünme becerilerinin gelişmesinde ailelerin yaklaşımları da ayrıca önem arz ediyor. Çocukların sıradışı ve bize farklı gelen ifade ve hareketlerinde “Gerçekçi ol, Ayakların yere bassın, İcat çıkarma, Bulutların üstünde uçma” gibi ifadeler yerine “Bu bana çok farklı geldi biraz anlatır mısın? Orijinal bir düşünce etkilendim, Peki bu hayalini nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsun” gibi ifadeler çok daha sağlıklı olacaktır.

Orijinalliğin mümkün olduğu kadar aile tarafından desteklendiği, çocuklara soru sorma fırsatının sağlandığı, düşüncelerine saygı duyulduğu ve düşünmenin özendirildiği ev ortamları, öğrenmeyi öğreten en uygun ortamlar olacaktır. Biz bu ortamları oluşturmaya çalışıyoruz.

• Çocukları Keşfetmek Adına Neler Yapıyorsunuz?

Hepiniz zaman zaman şunu duymuşsunuzdur: “Bugünkü başarımı lisedeki matematik öğretmenime veya sınıf öğretmenime borçluyum, o beni keşfetmeseydi bugün bu konumda olamazdım”. Hoş ve naif bir cümle gibi gözükse de beni üzen ve korkutan bir tarafı vardır bu açıklamaların ki o da şudur: Ne yazıktır ki o kişiyi, doğuran, büyüten her ihtiyacına koşan, gece gündüz yanında olan anne ve babası keşfedememiş, yeteneklerinin farkına varamamış ve bir öğretmen fark etmiş. Maalesef ebeveynlerimizin önemli bir çoğunluğu, çocuklarının gelişmiş olduğu yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri konusunda bihaberler. Zaman zaman yayınlanan istatistiki çalışmalarda çöpe giden ekmeklerden, dökülen peynirlerden bahsedilir. Peki ya heba ettiğimiz beyinlere ne demeli? Hakkıyla kendisinden istifade edemediğimiz yeteneklerinden faydalanamadığımız o kadar çok çocuk ve gencimiz var ki…

Biz de bu amaç doğrultusunda ailelerle çocukları tanıştırmak istiyoruz. Çünkü ebeveynler çocuklarını gerçek manada tanımıyorlar. Onların gelişmiş oldupu yönleri, desteklenmesi gereken yönlerini tam olarak bilmiyorlar. “Çocuğunuzla Tanışmak İster misiniz?” kampanyasıyla 2019 içerisinde tam 10 bin çocuğu ÜCRETSİZ gelişim ve yeteneke testlerinde geçirerek ailere detaylı raporlar sunacağız.

• Camilerde babalara eğitimler veriyorsunuz, bu eğitimlerden bahsedebilir misiniz?

Anne ve babalara yönelik eğitim seminerlerine babalar genellikle ilgi göstermiyor. Bu nedenle camilerde “Babalık ve Aile Eğitimleri” vermek için müftülüğe başvuruda bulundum ancak cami eğitimleri vermek için İlahiyat Fakültesi bitirme şartı arandı. Bunun üzerine İlahiyat Fakültesini bitirdim ve müftülüğün izniyle camilerde eğitimlere başladım. Her cuma başka bir camide babalara eğitim vermeye devam ediyorum. Gelinen noktada 2,5 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin babaya ulaştım.

Kaynak: Boss Life Dergi