Instagram’da profilleri incelerken Mazhar Alanson gibi “Baka baka doyamadım, hem kokladım da” diyorsanız siz de Photolurking olabilirsiniz, burada koklamak yerine like’lıyorsunuz.
Telefondan, bilgisayardan veya tabletten arkadaşlarınızın fotoğraflarına ezberleyecek derecede saatlerce bakmak, sonra tanımadığınız insanları incelemek ve bunu her gün yapmak… Photolurking işte tam olarak bu.
Ankara’da yaşayanlar şu sloganı çok iyi bilir “Buraya Bakarlar”
Canımız sıkıldığında gazeteye, ilanlara, televizyona, billboardlara bakardık, şimdi çoğumuz sosyal medyaya bakıyor, farkettiniz mi oraya bakarken sıkılacak vaktimiz de olmuyor. Önceden otobüste yanındaki kişinin gazetesine bakarak işe gidenler şimdi yanındakinin yazışmalarına veya sosyal medya gezisine ortak oluyor.
Mahrem alan veya özel yaşam duvarını kırmayı başaran sosyal medya mecralarında özel hayatına dair birçok şey paylaşan insanlar kendilerini aslında gözetlemeye açıyorlar.
Teknoloji bağımlılığı kavramı size nasıl geliyor bilmiyorum ama çoğu insan bunu hala komik buluyor ve böyle bir bağımlılığın olmadığını olsa da zararsız olduğunu savunuyor. Teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklar gibi vücuda gözle görülür zararlar vermese de (Aslında bel ve gözlere veriyor) uzun vadede çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Teknoloji bağımlılığını diğer bağımlılıklardan daha tehlikeli yapan unsur geç farkedilmesi, hatta çoğu zaman farkedilememesidir.
Facebook’a girerken hepimiz gerçek isimlerimizi kullandık, amacımız eski arkadaşlarımız ile yeniden buluşmak, birbirimizi bulmaktı sonra bu amaçtan saparak başkalarının profiline bakmaya başladık, az veya çok bakıyoruz, artık bu mecraların amacı bu oldu.
Photolurking en çok Instagram’da karşımıza çıkıyor. Instagram bunu yüksek sesle söylemese de bu konuda önlemler alıyor. İlk önlemi “Hepsini Gördün” uyarısı, bu uyarı ile takip ettiğin kişilerin tüm paylaşımlarını gördün, çık artık hayatı yaşa diyor, bir mecra bunu der mi? Instagram diyor, “Hepsini Gördün” diye.
İkinci uyarı ise Instagram’da kaç saat geçirdiğinizi gördüğünüz panel, buraya bakarak “Ben bugün ne yapmışım ya, günümün 11 saatini burada harcamışım” diyebilirsiniz.
Bunu yenmek için sosyal medya mecralarını telefonunuzdan silin, sadece bilgisayardan kullanın veya hepsinden çıkış yapın, her giriş için şifre işlemleri ile uğraşmak sizi yavaşlatabilir.
Araştırmalarıma göre Photolurking henüz hastalık literatürüne geçmemiş, buna davranış bozukluğu diyebiliriz. Önceden çocukların başarıya konsantre olmasını isterdik, şimdi hayata konsantre olmalarını sağlamaya çalışacağız gibi duruyor.
(Bu yazıda 323 kelime var) #100Gün100Kelime’de 31. gün sona erdi.