Yetkinlik Çemberi (47. Gün)

Yetkinlik çemberi, en iyi olduğunuz ve kendinize en çok güvendiğiniz alana verilen isimdir. Bir gitaristin yetkinlik çemberinin içinde gitar çalmak vardır, bu çember onun müzik eleştirmenliği, aranjörlük gibi konularda da fikir sahibi olmasını sağlar. Diğer konularda başarılı olsa da yetkinlik çemberini terkederse bir alt lige düşebilir.

Ünlü yatırımcı Warren Buffett, “Rakiplerinizden ne kadar iyi olduğunuzu bilmek hayati önem taşır” diyor. Uzmanlık alanınızı iyi belirlemelisiniz. T Model insan yazımda yazdığım gibi “Bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini” bilmeliyiz. Bu yazıdaki yetkinlik çemberinden kastım “Bir şeyin her şeyini” bilmeniz, kendi alanınızda uzmanlaşmanız ve herkesten iyi olmanız.

Bu yetkinlik çemberini daha önceki yazılarımda belirttiğim konfor alanı ile karıştırmayın, buradaki amaç kendi alanımızı korumak ve oraya kapanmak değil aksine kendimizi geliştirerek yetkinlik çemberimizi olabildiğince büyütmek.

Warren Buffett dünyanın en zengin insanlarından birisi olmasına rağmen hiç teknoloji şirketleri ile ilgilenmemiştir, yetkinlik çemberinin dışına çıkmamıştır. “Dünyanın en zengin adamlarından birisi neden risk almaz” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Kısa dönemli başarısızlıklar bir zincir oluşturarak sizi uzun dönemli başarısızlıklara sürükleyebilir.

Dünyanın en iyi futbolcuları neden en iyi teknik direktör veya yorumcu olamıyor? O futbolcular teknik direktörlük de yapabilirler ama en yetkin oldukları alan futbol oynamak, bunun dışına çıktıklarında sonuçlar iyi olmayabiliyor, sonuçta her şeye baştan başlamaları gerekiyor. Çok parlak bir kariyeri olan futbolcular, teknik direktörlükleri esnasındaki olumsuz sonuçlar nedeniyle başarısızlık akıntısına sürüklenebiliyorlar.

Aynısı sosyal medya işi için de geçerli. Eski tip basın danışmanlarına günümüzde ek bir iş olarak sosyal medya hesaplarının yönetimi görevi de verildi. Bir basın danışmanı sosyal medya yönetimi yapabilir ama işe hakim olmadığı için en ufak bir kriz anında yanlış tarafa doğru yol alabilir. Birine iş verirken yetkinlik çemberini iyi hesaplayamazsanız size fayda sağlayamaz.

Özetle, risk almak çok önemlidir ama bu riski alırken yetkinlik çemberinin de dışına çıkmamak gerekir.

(Bu yazıda 300 kelime var) #100Gün100Kelime’de 47. gün sona erdi.