YAZ AYLARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Uzman Diyetisyen

[email protected]
Facebook: UzmDyt Güler Tosunbayraktar İnstagram: uzmdyt.gulertosunbayraktar

Hava sıcaklıklarının, nem değerlerinin bazı dönemlerde mevsim değerlerinde, bazı dönemlerde de mevsim değerleri üzerinde olan Temmuz, Ağustos aylarında sağlık sorunları yaşamamak, ağırlık artışları ya da istem dışı ağırlık kayıpları oluşmaması için düzenli bir yaşam ve yeterli ve dengeli beslenme, önemli unsurların başında gelmektedir.

1. Yaz aylarında kişilerin yaşam düzenlerinde, iş ve sosyal hayatlarında değişimler oluşmaktadır.
Bu değişimler kişilerin uyku, yemek yeme ve sağlık düzenlerini de etkilemektedir. Uyku saatlerinde ki değişimler kişilerin açlık ve tokluk mekanizmalarında

değişimlerle birlikte kişilerin öğün atlamalarına da neden olabilmektedir. Öğünlerin düzensizliği ağırlık değişimlerine neden olabilmektedir. Bazı zamanlarda ani kilo artışları görülürken bazı zamanlarda da ani kas kayıplarına neden olabilmektedir. Günde 3 ana ve 1-2 ara öğün yapılması ağırlık dengesi kontrolünde yardımcı olmaktadır.

2. Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem oranı ile birlikte vücuttan kaybolan su miktarı da artmaktadır. Kaybolan sıvıyı yerine koyabilmek ve serinlemek
için yüksek şeker içeriğine sahip veya kremalı soğuk içecekler, alkollü içecekler yerine su, sade maden suyu, ayran, şekersiz sütlü içecekler, ev yapımı şekersiz

buzlu bitki çayları, ev yapımı şekersiz meyve içecekleri tercih edilebilir. Su tüketimi normal sağlıklı bir bireyde aldığı 30ml/kg olarak hesaplanmalıdır. Ortalama olarak da kadınlar için 2lt, erkekler için 2,5lt su tüketilmesi önerilmektedir. Artan sıcaklıklar ile su ihtiyacı 2,5-3lt ye kadar çıkabilmektedir. Su içmek için susama hissinin oluşmasını beklemeden su tüketilmelidir.

3. Yaz ayları gıda zehirlenmelerinin sıklıkla görüldüğü bir dönemdir. Sıcak havalarda açıkta satılan gıda ürünlerinden uzak durulmalı, paketli satılan dondurulmuş ürünlerinde çözdürülüp tekrar dondurulmadığından emin olunmalıdır. Sıcak havalarda dışarıda bekletilen gıdalar kısa sürede bozulup besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

4. Yaz aylarında kronik rahatsızlığı olan bireylerin, hamilelerin, yaşlıların ana ve ara öğün düzenine dikkat etmesi önemlidir. Bu kişilerin rahatsızlıklarının durumlarının ani bir şekilde etkilememesi için sık aralıklı daha küçük porsiyonlarda beslenmeleri önerilmektedir. Ara öğünlerde meyve tüketimlerinin yanında protein kaynaklarına yer vermek ani kan şekeri dengesizliklerini önlemektedir. Günlük sebze ve meyve tüketim miktarına da dikkat edilmeli, fazla tüketimlerde ağırlık kazanımları görülebilmektedir.

5. Yaz aylarında sebze çeşitlerinin artması ve soğuk yemek yeme isteğinin artmasıyla kızartmalara yönelim olmaktadır. Yağda kızartmalar yerine fırında sebze türlülerini pişirmek ve üzerine az yağ ile yapılmış domates sosu/yoğurt ile tercih etmek sağlık açısından olumlu değişikliklerdendir. Hafta da en az 2 gün balık tüketmek yeterli ve dengeli beslenme de önemlidir.

Mutluluk, sağlık, huzur, başarı dolu zinde ve formda olacağınız temmuz & ağustos ayları geçirmeniz dileğiyle

Kaynak: Boss Life Dergi