Home Kültür - Sanat Moore Yasası

Moore Yasası

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından birisi olan Intel’in kurucularından Gordon Moore’un teknolojik gelişmeler ile ilgili yaptığı istatistiki gözlem bugün “Moore Yasası” olarak anılıyor.

Gordon Moore, 1965 yılında Electronics Magazine isimli teknoloji dergisi için bir makale yazdı,  bu makale ile gündeme gelen Moore Yasası teknolojinin hızını belirleyen bir istatistik haline geldi

Gordon Moore 1965 yılında yaptığı tahmin ile Intel’e yeni bir vizyon çizdi ve şirketin bugünlere gelmesini sağladı. Moore Yasası’na göre devrelerin üzerindeki transistör sayısı iki yılda bir ikiye katlanıyor. Aynı yüzeydeki transistör sayısı arttıkça maliyet azalıyor ve işlem kapasitesi de artıyor. Moore, bu şekilde üretim maliyetleri aynı kalırken veya düşerken iki yılda bir aynı paraya daha hızlı bir cihaz üretilebileceğini savunuyordu. Moore, 1965 yılında transistör sayısı 18 ayda bir iki katına çıkar derken 1975 yılında bu tahminini 24 ay olarak güncelledi.

Moore yasası cihazların nasıl küçüldüğünü de anlatıyor. Görselde gördüğünüz gibi cihazlar gittikçe küçülüyor. Eskiden bir fabrika büyüklüğünde olan bilgisayarlar artık cebimize girdi. Bu gelişmeler enerji tüketimini de yakından etkiliyor. 1970 yılında bir bilgisayarın yıllık çalışma maliyeti 600 bin lirayken bugün 200 lirayı geçmiyor.