Kısa Özet
Daha önce Ethereum ağını kullandıysanız, uzun süre boyunca onaylamayan bir işlemle muhtemelen karşılaşmışsınızdır. Bunun yaşanmasının sebebi, madencilerin daha yüksek bir işlem ücreti ödeyen kullanıcıların işlemlerine öncelik vermesidir.
Ethereum işleminiz gas ücretinizin düşük olması nedeniyle takılı kaldıysa, gas ücretlerinin düşmesini ve madencilerin en nihayetinde işleminizi dikkate almasını beklemeniz gerekecektir. Fakat beklemede olan işlemi daha yüksek işlem ücretine sahip yeni bir işlemle değiştirmeyi de tercih edebilirsiniz. Kulağa karmaşık mı geliyor? Aslında bunu yapmak düşündüğünüzden çok daha kolay. Ve bunu ether (ETH) ve tüm ERC-20 tokenlarla yapabilirsiniz.
Giriş
Öncelikle, halihazırda onaylanmış işlemleri değiştiremeyeceğiniz, geri çekemeyeceğiniz ya da iptal edemeyeceğinizi lütfen dikkate alınız. Fakat ağın tıkandığı zamanlarda bazı kripto para işlemleri takılı kalabilir. İşlem sayısı çok yüksek olduğunda işleminizin saatlerce hatta günlerce beklemede kaldığını görebilirsiniz.
Bekleyen işlem başarısız olduğunda ya da gas ücretleri düştüğünde bazen bu tıkanmalar kendiliğinden açılır. Bir Ethereum işlemini iptal etmek mümkün olmasa da süreci hızlandırmak için bazı adımlar atabilirsiniz. Aslında bu adım beklemede olan işlemi daha yüksek işlem ücretine sahip yeni bir işlemle değiştirmeyi içerir.
Bu rehberde, MetaMask ya da Trust Wallet kullanarak işlemleri nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz. Ethereum blockchainini destekleyen diğer kripto cüzdanlarını da kullanabilirsiniz, fakat bu durumda süreç biraz daha farklı işleyebilir.
Gereklilikler
- MetaMask ya da Trust Wallet‘ın kurulu olması.
- Ethereum cüzdanınıza giriş yapabilmeniz için özel anahtarlar (kurtarma cümlesi).
- İnternet erişimi.
Ethereum işlemim neden takılı kaldı?
Ethereum, işlem ücretleriniz için bir açık artırma sistemiyle çalışır. Ödeyeceğiniz ücret, işleminizin ne kadar karmaşık olduğuna (yani ne kadar hesaplama işi gerektirdiğine) bağlıdır. Bu bağlamda, bilmeniz gereken üç önemli kavram vardır: gas masrafı, gas fiyatı ve gas limiti.
Bir işlem için hesaplama işleri gas masrafı ile ölçülürken her bir gas birimi için ödenen bedele de gas fiyatı adı verilir. Gas masrafını gerekli olan iş miktarı ve gas fiyatını da bu iş için ödenen “saatlik” ücret olarak düşünebilirsiniz. Son olarak da gas limiti, bir işlem için ödemeyi kabul ettiğiniz maksimum tutardır.
Gas masrafı işleminizin ne kadar karmaşık olduğuna göre belirlenirken, gas fiyatı ve gas limitini ise kendiniz belirleyebilirsiniz. Ödenen toplam ücret, madenciler için bir teşvik niteliğinde olacaktır. Fakat gas fiyatınız çok düşükse, diğer kullanıcılar verdikleri daha yüksek fiyatlarla sizi geride bırakarak işleminizin beklemede kalmasına neden olabilir. Bir işleminiz takılı kalırsa, bu işlem bir madenci tarafından onaylanana kadar Ethereum aynı cüzdan adresinden yapacağınız hiçbir yeni işlemi onaylamaz.
MetaMask’te bir işlemi hızlandırma
1. Beklemede olan işlemin bulunduğu MetaMask cüzdanınıza giriş yapın. Harici bir cüzdan kullanıyorsanız, o cüzdanın kurtarma cümlesini ya da özel anahtarını kullanarak adresi içe aktarmanız gerekir.
2. Beklemede olan işlemi [Activity] sekmesi altında bulun ve [Speed Up]’a tıklayın.
3. Bu süreç, işleminizi tekrar yayınlamanıza imkan tanıyacaktır. [Fast]’e ve daha sonra [Save]’e tıklayıp daha yüksek bir gas fiyatı girin.
4. Bu son adımı gerçekleştiremezseniz, gas fiyatını manuel olarak ayarlamak için [Advanced] sekmesini de kullanabilirsiniz. Güncel gas fiyatlarını ve ortalama onaylama süresini Etherscan ya da EthGasStation‘dan kontrol edebilirsiniz.
MetaMask’te bir işlemi yenisiyle değiştirme
1. Beklemede olan işlemin bulunduğu MetaMask cüzdanınıza giriş yapın. Harici bir cüzdan kullanıyorsanız, burada da yine o cüzdanın kurtarma cümlesini ya da özel anahtarını kullanarak adresi içe aktarmanız gerekir.
2. Beklemede olan işlemi [Activity] sekmesi altında bulun. Üzerine tıklayarak işlem bilgilerini görüntüleyin ve [Nonce] değerini not alın.
Not: Beklemede olan birden fazla işleminiz varsa, en eskisinden (en düşük nonce değerine sahip olandan) başlamanız gerekir.
3. Daha sonra MetaMask’te [Settings]’e gidin ve [Advanced]’e tıklayın.
4. Sayfayı aşağıya kaydırın ve [Customize transaction nonce] seçeneğini etkinleştirin.
5. Geri dönün ve cüzdan adresinin üzerine tıklayarak adresi kopyalayın.
6. Yeni bir işlem oluşturmak için [Send]’e tıklayın ve cüzdan adresinizi [Add Recipient] alanına yapıştırın.
7. Beklemede olan işlemin nonce’unu (2. adımda not aldığınız) kullanarak kendi cüzdanınıza 0 ETH gönderin. Hazır olduğunuzda [Confirm]’e tıklayın.
Not: Gas fiyatınız çok düşükse bu işleminiz de takılabilir. Makul bir gas fiyatı belirlediğinizden emin olun.
8. Beklemede olan işlemin yerine geçmesi için yeni işlemin onaylanmasını bekleyin.
Not: Kazaları önlemek için [Customize transaction nonce] seçeneğini mutlaka tekrar devre dışı bırakın.
Trust Wallet ile bir işlemi iptal etme
1. Trust Wallet uygulamanızda beklemede olan işlemin üzerine tıklayın ve [Nonce] alanını bulun. Gördüğünüz rakamı not alın.
2. Yeni bir işlem oluşturun ve [Alıcı adresi] alanına cüzdan adresinizi girin. Bunun beklemede olan işleminizdekiyle aynı adres olduğundan emin olun. [ETH Miktarı]’nı 0 olarak belirleyin ve [Sonraki]’ye tıklayın.
3. Sağ üst köşedeki ayarlar simgesine tıklayın.
4. [Nonce] alanındaki değeri demin not aldığınız değerle değiştirin. İşleminizin tekrar takılmaması için uygun bir [Gas Fiyatı] belirlediğinizden emin olun.
5. Beklemede olan işlemin yerine geçmesi için yeni işlemin onaylanmasını bekleyin.
Son Söz
Bir Ethereum işlemi göndermek ve gas fiyatınızın düşük kaldığını görmek sinir bozucu olabilir. Beklemede olan işlem başarısız olana ya da onaylanana kadar Ethereum cüzdanınızı kullanamayacağınızı fark ettiğinizde bu durum daha da can sıkıcı bir hale gelebilir.
Bazen takılı kalan bir işlem, ağ ücretleri düştüğünde otomatik olarak onaylanır. Fakat ne yazık ki bu da uzun bir süre alabilir. Neyse ki takılı kalan bir işlemi basit bir sıfır token transferiyle iptal edebilirsiniz. İptal edilen işlemin başarıyla tamamlanması için yeterli bir gas ücreti ödemeniz gerektiğini lütfen unutmayın.