WTM, INTERNATİONAL WOMEN’S DAY (IWD) TOBB ETÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Bu yıl 4. Kez düzenlenen Women Techmakers (WTM) IWD Ankara etkinliği 7 Nisan 2018 tarihinde TOBB ETÜ’de “Building a New Horizon” temasıyla, Google Developer Groups Ankara ve Women Techmakers Ankara gruplarının önderliğinde gerçekleştirildi.

WTM, International Women’s Day (IWD) kapsamında, tüm dünyada Google Geliştirici Grupları tarafından her yılın Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirilen, kadınların bilişim dünyasındaki farkındalığını ve yetkinliklerini arttırmak amacıyla düzenlenen bir teknoloji etkinliğidir.

Google Developer Relations ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin, partnerleri TOBB ETU ve TOBB ETU Mezunlar Derneği oldu. Fuaye alanı sponsoru olarak ICterra, yaka kartı sponsoru olarak PlusClouds, eşantiyon sponsoru olarak App Samurai, basın sponsoru olarak Boss

Life ve medya sponsorları BTNet, Radyo ODTÜ, Webmasto, Shiftdelete.net ve Business Ankara etkinliğe destek veren firmalar arasında yer aldı.

Building a New Horizon teması kapsamında en güncel teknolojilerin ve en yeni gelişmelerinin konuşulduğu, yeni tasarım trendleri ve kullanıcı deneyimi çalışmalarının yapıldığı, ilham verici girişim ve profesyonel hayata dair hikayelerin paylaşıldığı 250+ katılımcının destek olduğu WTM etkinliğine, Ayşe Özaslan, Şeyma Yurduseven, Ayşin Taşdelen, Gizem Öztürk, Gökhan Topçu, Zümrüt Müftüoğlu, Özge Yalçınkaya, Erol Kaftanoğlu, İsmail Baskın, Beril Sam, Zeynep Güliz İskender, Nikita Türkmen, Melda Dadandı, Orhun Mert Şimşek, Emre Yiğit Alparslan ve Onur Tuna konuşmacı olarak katıldılar. Ayrıca Poundfit etkinliğiile Yeliz Dingler ve Masabaşı mobilite egzersizleri ile Osman Kılıç etkinliğe renk kattılar.”

• Kendinizi tanıtır mısınız?

Mesleğimde 10. yılımı tamamlamak üzereyim. Başkent Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği lisansımı, Almanya, Eberhard Karls Tübingen Üniversitesi Enformatik bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Yüksek lisans öğrencisiyken çalışmaya başladığım Heiler Software AG’de (2012’den beri Informatica), mezun olduktan sonra Teknik Danışman unvanıyla çalışmaya devam ettim. Türkiye’ye dönünce bir donem Gate Elektronik A.Ş.’de Yazılım Mühendisi olarak çalıştım ve 2015 yılından beri ICterra Bilgi ve İletişim Teknolojileri San.Tic. A.Ş. firmasının UNIFY ile ortak yürüttüğü projede takım lideri olarak çalışmaktayım. Ayrıca 2014 yılın itibariyle Women Techmakers Ankara’nın organizatörüyüm.

• Sizce “kadın” neden var olmalı teknoloji alanında?

Kadın sadece teknoloji alanında değil her alanda olmalı. Medeniyetin temel gereklerinden birinin kadın ve erkeğin beraberce cinsiyet ayrımı olmadan çalışıp, üretebilmesi olduğu kanaatindeyim. Kadınların detaylara odaklanmaları, empati ve multi-tasking yetenekleri ile erkeklerin olayları daha soğuk kanlı, bir bütün olarak değerlendirmesi bir araya gelince daha güçlü ve güzel işler ortaya çıkabiliyor. Erkek egemen çalışma ortamlarında sohbetin seyri bile kadın o ortama katılınca değişebiliyor. Tek düzelik, sadece hemcinslerle çalışmak; kimse için keyifli olmayabilir. Beraberce denge kurmak herkes için faydalı.

• Teknoloji sektöründe kadınların daha çok tercih ettiği alanlar nedir (Girişimcilik, programcılık, test, vs…)?

Teknolojinin birçok alanında başarılı kadınları görmek mümkün.

Didem Kaya

ICterra Takım Lideri,
Women Techmakers Ankara Organizatörü

Kadınlar yaptıkları işi gerçekten özümseyerek, en ince detayını düşünerek yapıyorlar. Ülkemizde çok güzel girişim hikayeleri duyuyorum. Bunun yanı sıra UI/UX ile çalışmalarının arttığının farkındayım. Women Techmakers gibi is yaşamındaki aktif kadınları destekleyen etkinliklerde başarılı kadınların hikayelerini, yaptıkları işleri dinliyoruz. Ne yazık ki yazılım ile uğraşan kadınlar diğer alanlara göre biraz daha az sayıda gibi geliyor bana. Tabi bu sadece subjektif bir değerlendirme. Bir tek bizim ülkemizde değil genel olarak tüm dünyada yazılım alanında çalışan kadınların sayısı daha az. Biraz cesaretimizi arttırıp, yapabileceğimizin farkına varmalıyız. yapabileceğimize inanır, başarılı olmak için yeterince caba harcarsak, yazılım dünyasına daha fazla değer katabiliriz, tabii eğer öyle bir istek ve eğilimiz varsa…

• Sizce kadınlara neler ilham veriyor,neler onları motive ediyor ve potansiyel fırsatlar nelerdir?

Bence hemen hemen her insan , kadın erkek diye ayırmaya gerek görmüyorum burada; ürettiği işin sonucunu görür, en başta işin
çıktısı onu tatmin ederse ve bu işle ilgili kişiler tarafından da işi beğenilirse motivasyonu artar. Yani kısacası beğenilmek ve başarmak motivasyonun başlıca kaynağıdır. Kendi mesleki ve kişisel gelişimimi düşününce en büyük motivasyon kaynağım ailem. Babamın küçüklüğümden beri yaptığım şeyleri beğenmesi ve beni takdir etmesi, ki belki başkaları için çok önemsenmeyecek şeyler olmasına rağmen, bana hep cesaret vermiş ve kendime güvenimi arttırmıştır..

Kadınlara neler ilham veriyor sorusunun tek bir cevabi yok aslında, herkese göre farklılık gösterebilir. Genel olarak kadınlar etraflarındaki birçok şeyden ilham alabilir, doğadan, sevdikleri kişilerden, hobilerinden, onlara pozitif enerji sağlayacak her şeyden… Birçok alanda kadınlar için fırsat var. Kurumsal firmalarda belli pozisyonlar

için kadın kotası tutturulmaya çalışılıyor. Ama fırsatların doğru değerlendirilmesi, gene kişilerin kendi istediklerini, yeteneklerini bilmesiyle doğru orantılı.

• Siz peki bu işin neresindesiniz, ne kadar sıklıkla teknik iş yapan kadınlarla çalışıyorsunuz?

Yazılım uzmanı olduğum için daha çok teknik tarafta çalışıyorum. Şu an, ICterra’da, çalıştığım projenin Türkiye’deki ekibi 25 kişi ve ekipte sadece iki kadınız. 2008 yılından beri bu sektördeyim ve bu zamana kadar birçok farklı teknik yetkinlikte kadınla çalıştım ama itiraf etmeliyim çalıştığım ekiplerde genelde erkeklerin sayısı daha fazlaydı.

• Çalışma hayatınız, özel hayatınız ve sosyal hayatınız ile kadın olarak topluma iyi örneklerdensiniz ve birçok işi bir arada yapıyorsunuz. Sizin için yorucu olmuyor mu?

İyi örnek olarak nitelendirilmek gurur verir, teşekkür ederim.
İş alanında ya da özel hayatımda kendimce iyi olmak için çaba harcıyorum, ama daha yapmak istediğim çok şey var. Planlı yaşamaya çalışıyorum dengeyi tutturmak adına. Yorucu olmuyor diyemem ama aksi bir hayatı da kendim için düşünemiyorum. Sanırım bu tempoya çoktan ayak uydurdum.Özellikle kadınların burada biraz desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çocukların gelişme çağında en çok anneye ihtiyaçları oluyor ve bu hakkın çocuk ile iş yaşamında aktif olan anne için en adil şekilde kullandırılmasından yanayım.

• Kadınların bu sektördeki görünürlüğünü ve sayısını arttırmak için sizce neler yapılmalı?

Sorunumuzun kaynağı ne yazık ki temelde. Öncelikle bu sektörde var olan kadınların sayısını arttırmak için çocuğu yetiştirme vizyonumuzu, aslında kendimizi değiştirmeliyiz . Nasıl ki erkek çocuğumuzu her zaman daha iyisini yapabileceği yönünde motive ediyorsak aynı

şeyi kız çocuklarımız içinde yapmalıyız. Kız ve erkek çocukların oyunlarında / oyuncaklarında bile cinsiyet ayrımı yapıyoruz, onları istediğimizi yapmaları yönünde zorluyoruz, bu tabularımızı yıkmalıyız. Bu ayrımların yaşanmadığı gün sanki dengeler değişecek… Bunun

yani sıra Okul yıllarında da kız çocuklarının yeteneklerine göre teknik alanda çalışmalarına, cesaretlerinin artmasına olanak verilmeli. En azından kendi kararlarını verecekleri güne kadar teknik konulardan da uzak tutulmamalılar. Ayrıca şirketler teknik alanda çalışan kadınları desteklemeli. Bir taraftan da bu destekler kadınlar tarafından yanlış değerlendirilmemeli ve her gün daha iyi değerler katabilmek adına onlar da kendilerini yetiştirmeliler. Günümüzde sektördeki kadınların görünürlüğünü arttırmayı ve onları cesaretlendirmeyi hedefleyen etkinlikler, oluşturulan gruplar var, benim de 4 senedir iderliğini yaptığım Women Techmakers oluşumu gibi. WTM oluşumları genel olarak emekçi dünya kadınlar gününü anmak, teknoloji sektöründe ki kadınlara dikkat çekmek ve onları cesaretlendirmek adına mart nisan aylarında dünyanın birçok şehrinde teknoloji sektöründeki kadınlarla ilgili etkinlikler düzenliyor. Bu tür etkinlikler ve toplumsal teşviklerle biz kadınların iş hayatında başarıya ivme katacağımıza inancım tam….

Melda Dadandı

Udemy Yazılım Mühendisi

• Kendinizi tanıtır mısınız?

Hacettepe Üniversitesi bilgisayar mühendisliği mezunuyum. Üç seneyi aşkın süredir sektördeyim. Şu anda Udemy adlı online eğitim platformunda yazılım mühendisi olarak çalışıyorum.

• Sizce “kadın” neden var olmalı teknoloji alanında?

Kadınlarla erkeklerin düşünme şekillerinin birbirini tamamladığını ve beraber çalıştıklarında daha verimli işler ortaya çıkardıklarını düşünüyorum. Teknoloji sektöründe de bunu gözlemliyorum. Bu yüzden kadınlar da erkekler gibi sektörde var olmalı.

• Teknoloji sektöründe kadınların daha çok tercih ettiği alanlar nedir (Girişimcilik, programcılık, test, vs…)?

Bir çok alanda çalışan başarılı kadınlar tanıyorum. Gözlemlerime göre maalesef kadınlar yazılım geliştirme konusunda kendilerine daha az güveniyorlar. Bu bazı ön yargılardan kaynaklanıyor olabilir fakat böyle hissetmeleri için hiç bir sebep yok. Önemli olan kişinin

yeteneklerini bastırmak yerine yeteneklerini keşfedip açığa çıkarması ve keyif aldığı konularda çalışması.

• Sizce kadınlara neler ilham veriyor,neler onları motive

ediyor ve potansiyel fırsatlar nelerdir?

Bir kadın olarak başarı hikayeleri bana fazlaca ilham veriyor. Bunun yanında kadınlara tanınan eşit haklar, yaptıkları işlerin kabul görüp takdir edilmesi motive edici unsurlar. Potansiyel fırsatların kişilere göre farklılaştığını ve her zaman var olduğunu düşünüyorum.

Bundan daha önemlisi kadının kendi potansiyelini fark ederek fırsatların peşinden koşup pes etmemesi.

• Siz peki bu işin neresindesiniz, ne kadar sıklıkla teknik iş yapan kadınlarla çalışıyorsunuz?

Yazılım mühendisi olduğum için işin daha çok teknik tarafındayım. Şirketteki kadın mühendis arkadaşlarım ile sıklıkla çalışmaktayım. Maalesef şu an kadın mühendis sayımız yeterince fazla değil ama bu sayıyı arttırmak için şirket içinde çalışmalar yapıyoruz.

• Çalışma hayatınız, özel hayatınız ve sosyal hayatınız ile

kadın olarak topluma iyi örneklerdensiniz ve birçok işi bir arada yapıyorsunuz. Sizin için yorucu olmuyor mu?

İş, özel ve sosyal hayatımı dengeli olarak yaşadığımı ve bu dengeyi kurmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Planlamalarım ve
işimi ozel hayatıma yansıtmamam bu dengeyi kurmamım önemli noktaları. Ama kesinlikle anne ve anne adayı olan çalışan kadınlara iş-özel hayat dengelerini korumaları için imkanlar tanınmalı.

• Kadınların bu sektördeki görünürlüğünü ve sayısını arttırmak için sizce neler yapılmalı?

Sektördeki şirketler kendi içlerinde farkındalık yaratmak için kadınlara karşı farkında olmadan oluşturulan ön yargılara ve yapılan haksızlıklara karşı eğitimler düzenlemeliler. Bizler de
sektörde çalışan kadınlar ve erkekler olarak kadınların yeteneklerini sorgulamak yerine yeteneklerinin farkına varmalarını sağlamak ve onları sektöre çekmek amacıyla etkinlikler düzenlemeliyiz.

Beril Sam

App Samurai’de Kullanıcı Arayüzü ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı

• Kendinizi tanıtır mısınız?

App Samurai’de Multi-disipliner sanatçı, Kullanıcı Arayüzü ve Kullanıcı Deneyimi tasarımcısıyım. Multi-disipliner sanatçı ne demek diyecek olursanız, gelin geçmişime kısa bir göz atalım. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümüne girdiğimde işin sanat tarafı olan; Temel sanat eğitimi, temek grafik eğitimi ve diğer sanat disiplinlerini öğrenmeye başladım. Bunlar ne diyecek olursak; İllüstrasyon, Tipografi, Animasyon, Fotoğraf, İletişim Tasarımı, Gösterge bilimi, Kurumsal kimlik gibi disiplinlerdir.

Tabii ki bir insanın hayatı boyunca tüm disiplinlerde uzman olmasını bekleyemezsiniz. Bu mümkün de değildir. Ancak grafik okumuş
birisi bu bahsettiğim sanat disiplinlerinin en az ikisinde yeterli olacak dereceye gelir. Benim şüphesiz multi-disipliner diyerek bahsettiğim bu alanlar; illüstrasyon, iletişim tasarımı ve kullanıcı deneyimi disiplinleridir. Kendimi bildim bileli tasarımcı olmak istedim. Küçüklüğümden beri gördüğüm her şeyi çizer, boyar ve yorumlayarak tekrar tasarlardım. Üniversitede okurken çizim yapmayı çok sevdiğimden oyun sektörüne atıldım ve oyun sektöründe bir süre İllüstratör olarak çalıştım. Ancak içimde hissettiğim bir şeyler tasarlama açlığını oyun sektörü gideremediğinden; reklam sektörüne geri döndüm. Okurken dijital pazarlama ile tanıştım ve Konvansiyonel reklam alanından, Dijital Pazarlama sektörüne giriş yaptım. Burada bir süre sosyal medya tasarımları, web sitesi tasarımları, yaratıcı içeriklerden oluşan e-book & infografik tasarımları ve dijital marka bilinirliği üzerine çalıştıktan sonra kendimi bir anda Kullanıcı deneyimi (UX) ve Kullanıcı Arayüzü(UI) alanlarına ilgi duyarken buldum. UX/UI’ı keşfettiğim anda yaptığım işten doyum almaya başladığımı fark ettim. Bu süreçte, içinde bulunduğum ekip ile birlikte App Samurai’i yarattık. App Samurai, mobil uygulama sahiplerinin reklam yapabileceği alanlara dünyada olabilecek en kolay şekilde

ulaşmasını sağlayan bir teknoloji şirketidir. App Samurai’nin bir fikir olma aşamasından, şirket olma aşamasına kadar tüm adımlarına bizzat şahit oldum ve olmaya devam ediyorum. Hayattaki en büyük amacım ise içimde bulunan tasarım açlığını düzenli olarak doyurmaktır.

• Sizce “kadın” neden var olmalı teknoloji alanında?

Kadınlar genel olarak girdikleri her ortamda fark yaratırlar. Detaycı bakış açıları, Multi-Tasking özellikleri, yaratılış gereği yüklenen empati yapabilme yeteneğinin erkeklere göre daha fazla olması, sahiplenme duyguları, yaratma iç güdüleri ile sadece teknoloji alanında değil tüm alanlarda fark yaratırlar. Analitik düşünebilmenin yanı sıra duygusal olarak da düşünüp teknoloji gibi bilimsel araştırmalara dayanan bir sektöre farklı değerler katabilirler. (Tasarım odaklı düşünme, bir ürünün kullanılabilirliği gibi..)

• Teknoloji sektöründe kadınların daha çok tercih ettiği alanlar nedir (Girişimcilik, programcılık, test, vs…)?

Kadınların özellikle tercih ettiği bir alan olduğunu düşünmüyorum. Bugün kendi çevremde bulunan kadınlara baktığımda aynı erkekler gibi tamamen ilgi duydukları ve yetenekleri gereği altından rahatça kalkabildikleri alanlarda çalışıyorlar. Burada kadınlar şu işlerde daha çok tercih ediliyor ya da bu işi daha çok yapmayı tercih ediyorlar demek doğru olmaz. Çünkü kadınlar da erkekler de yetenekleri doğrultusunda bir işi yapabilirler. Ben böyle bir ayrımın

yapılmasını doğru bulmuyorum. Yazılımcı dediğimiz zaman aklımıza erkeklerin, tasarımcı dediğimiz zaman kadınların gelmesi doğru değil. Kadınlar da erkekler gibi her işi yapabiliyorlar artık.

• Sizce kadınlara neler ilham veriyor,neler onları motive ediyor ve potansiyel fırsatlar nelerdir?

Tasarımcı olarak ben genel olarak; çevremdeki güzelliklerden beslenen bir insanım ve bulunduğum ortamın güzel olması benim için çok önemli. Sadece fiziksel güzelliklerden bahsetmiyorum. Ortamda bulunan insan enerjisi de bir o kadar önemli. Çevremde bulunan insanların bana olan olumlu bakış açısı, takdir edilmek gibi aslında kadın/erkek herkesin ihtiyaç duyduğu şeyler beni motive ediyor. Kadınların potansiyel fırsatları yine o kişinin, kişisel özelliklerine göre değişir aynı erkeklerde olduğu gibi.

• Siz peki bu işin neresindesiniz, ne kadar sıklıkla teknik iş yapan kadınlarla çalışıyorsunuz?

Ben bu işin tasarım kısmında yer alıyorum. Evet belki bir mühendis gibi arka planda teknolojinin yapısında herhangi bir kod yazmıyorum ancak asıl ön kısmında yani o teknolojiyi insanlara ulaştırma ve kullanılmasını sağlama kısmında çalışıyorum. Ö n yüzündeki iyi tasarım arka tarafta her şeyin yolunda olduğu izlemini verir, gerçekte durum böyle olsa da olmasa da. Teknolojinin her alanında tasarım çok önemlidir. Teknik açıdan mühendisler bir robotu yürütebilecek bir chip geliştirebilirler ancak o robotun bir iskeleti olmazsa robotu yürütemezler ya da bir elektronik ev aleti düşünelim; Elektrikli

fırın, fırını çalışır hale getirebilirler ancak içine koyacağınız tepsinin boyutundan tutun, kapağın nasıl açılıp kapanacağına tasarımcılar karar verebilir. App Samurai’de şuan 52 kişi çalışıyor ve bunun 14 kişisi kadın çalışanlardan oluşmakta. Bu oran umuyoruz ilerleyen zamanlarda daha fazla olacak.

• Çalışma hayatınız, özel hayatınız ve sosyal hayatınız ile kadın olarak topluma iyi örneklerdensiniz ve birçok işi bir arada yapıyorsunuz. Sizin için yorucu olmuyor mu?

Biz Y jenerasyonu; hem kadın hem de erkek olarak X jenerasyonuna göre farklıyız. Bizi onlardan ayıran en büyük farkımız teknoloji ile büyümemiz. Dolayısı ile düşünce yapımız biraz daha farklı. Tabi yetiştirilme tarzımız da buna büyük bir etken. Çalışma hayatım, özel hayatım ve sosyal hayatım birbirinden çok kopuk değil hepsini iç

içe tutmaya çalışıyorum. Özel hayatım; evim, eşim ve düzenimden oluşuyor. Eşim her zaman bana ev işlerinde, insan ilişkilerinde ve
işim konusunda destek olmuştur. O olmasa belki bu üç kavram arasında gidip gelmek benim için zor olabilirdi. Ancak; neredeyse
hiç zorlanmıyorum diyebilirim. Küçüklüğümden beri yapmak istediğim işi yaptığım için işimde neredeyse hiç yorulmuyorum, özel hayatım ve sosyal hayatım çok düzenli ve bundan sonsuz bir mutluluk duyuyorum.

• Kadınların bu sektördeki görünürlüğünü ve sayısını arttırmak için sizce neler yapılmalı?

Kadınların bu sektörde görünürlüğünü arttırmak için WTM gibi etkinliklerin daha sık yapılması gerekiyor. Kesinlikle çok etkili bir etkinlik olduğunu düşüyorum. Özellikle bu sektörde bulunan kadınların birbirlerini daha çok destekleyip; aslında kadın ve erkek diye bir ayrımın olmadığını kanıtlamaları gerekiyor. İnsanlar kadın ve erkek olarak değil; bu işi yapmaya yetenekli veya değil diye değerlendirilmeleri gerekiyor. Bu yine, vizyon ve eğitim ile oluşabilecek bir şeydir.

Emre Yigit Alparslan

Drive Buddy’de CEO

• Kendinizi tanıtır mısınız?

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Henüz öğrenciyken Silikon Vadisi’nde bir girişime mobil geliştirici olarak çalışmaya gittim. Daha sonrasında buradaki tecrübelerim ve ortağım Eşref Öztürk ile kendi girişimimiz olan Drive Buddy’i kurduk. Şuan Drive Buddy’de CEO’luk görevini üstleniyorum.

• Sizce “kadın” neden var olmalı teknoloji alanında?

Teknoloji sektörü cinsiyetten bağımsız bir alan. Kendini geliştirmiş herkes sektörde var olmalı ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmalı. Bunun kadını erkeği olduğunu düşünmüyorum.

• Teknoloji sektöründe kadınların daha çok tercih ettiği alanlar nedir (Girişimcilik, programcılık, test, vs…)?

Bu konuda veriye sahip değilim. Doğru kaynaklardan daha sağlıklı verilere ulaşılabilir fakat teknoloji şirketlerinde kadın sayısı az olduğu genelleme yapmak da maalesef zor.

• Sizce kadınlara neler ilham veriyor, neler onları motive ediyor ve potansiyel fırsatlar nelerdir?

Kadınları erkeklerden farklı motivasyon kaynakları olduğunu düşünmüyorum. Neden olsun ki? İnsanlar ne motive ediyor diye cevaplayabilirim bunu. Bence tek bir cevabı var o da Tatmin.
İnsanı tatmin eden şey motive ediyor. Fakat herkesin farklı tatminleri var kimi için para, kimi için birilerinin hayatına dokunmak…

• Siz peki bu işin neresindesiniz, ne kadar sıklıkla teknik iş yapan kadınlarla çalışıyorsunuz?

Şuan bizim küçük bir ekibimiz var ve maalesef yazılım ekibimizde kadın bulunmuyor. Ekibimizde çeşitliliğe önem veriyoruz fakat istediğimiz kalitede başvurular henüz alamadık. Umuyoruz ilerleyen zamanlarda ekibimizdeki çeşitliliği kadın arkadaşlarla arttıracağız.

• Çalışma hayatınız, özel hayatınız ve sosyal hayatınız ile kadın olarak topluma iyi örneklerdensiniz ve birçok işi bir arada yapıyorsunuz. Sizin için yorucu olmuyor mu? Kadınların bu sektördeki görünürlüğünü ve sayısını arttırmak için sizce neler yapılmalı?

Bence olay tamamen kişinin kendisinde. Eğer bir birey sektörde görünür olmak istiyorsa çok çalışmalı. Çok fazla başarılı kadın var işlerini nasıl sarıldıklarını hayat hikayelerinden okuyoruz. Burada önemli olan başarıyı istemek. Kadın – erkek fark etmez. Kendimiz istemedikten sonra kimse biri görünür yapamaz.

Kaynak: Boss Life Dergi