Teknoloji Bağımlılığı Ve Dijital Detoks (21. Gün)

Bugün 21. gün!

21 gündür sabah 6:00’da uyanıyorum, yüzümü yıkayıp bilgisayarı açıyorum ve yazmaya başlıyorum. Bu yazıyı yazarken gerçekten yorulduğumu farkettim ve ilk defa “Neden bu işe girdin Tolga?” dedim kendime!

Türkiye’de en çok ziyaret edilen 100 bin web sitesinden biri haline geldik, bakalım 100 günün sonunda sitemin ziyaretçi sayısı ve Türkiye sıralaması nerede olacak. (100 gün sonundaki hedefim ilk 10 bine girmek)

FoMO (Fear of Missing Out) yani “Gözden Kaçırma Korkusu” teknoloji bağımlılığının en büyük nedenlerinden biridir.

Dijital bağımlılıklar; düşünme yetinize, gerçek dünya ile iletişim kurma becerilerinize zarar veriyor. Twitter’da yazdıklarınız ile dijital lince uğrarken, Instagram’da gördükleriniz ile dijital tatminsizlik ve memnuniyetsizlik yaşayabilirsiniz. İnternetsiz kaldığınızda kendinizi yalnız ve tüm gelişmeleri kaçırıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Araba kullanmak için ehliyet alıyoruz, bence çok uzak olmayan bir zaman diliminde insanların internete bağlanmak için de ehliyet alması gerekecek. Teknoloji ile sağlıklı bir ilişki kurmamız ve onunla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Başka türlü bu bildirim ve dikkat çekme çılgınlığı ile başa çıkamayacağız!

Sabah telefonunuzun alarmı çalıyor, yataktan kalkmadan direk telefonunuzda bildirimlere bakıyorsanız ve bunu yapmadan güne başlayamıyorsanız bence bağımlısınız.

Akıllı telefon bağımlılığından akıllı telefonunuz ile kurtulabilirsiniz. Teknoloji bağımlılığı ve dijital detoks için yapılan cep telefonu uygulamaları:

  • Freedom
  • Offtime
  • Mute
  • Space
  • Moment
  • Off The Grid

Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için telefonunuzdaki tüm sosyal medya uygulamalarını silmeyi deneyin, girmeniz gerekiyorsa bilgisayardan bakın. Telefonun tüm bildirimlerini kapatın, telefonu cebinize koyun ve çalmadıkça cebinizden çıkarmayın. Telefonu kontrol etmeyi bırakın…

Bunları söylemek ne kadar kolay değil mi? Adet yerini bulsun diye ben de önerilerimi sundum, şimdi gerçeklere gelelim!

Whatsapp’ı silin de görelim. Ders notları, duyurular, toplantıya çağıranlar, acil bir haber iletenler hepsi Whatsapp’ta, nasıl sileceğiz, sistem bizi buna zorluyor, Whatsapp yoksa bilgi de yok!

Sosyal medya mecralarında kişilerinizin durumlarını takip edebilirsiniz. Kim çevrimiçi, kim en son ne zaman giriş yapmış görebilirsiniz, WhatsApp’taki mavi tik işareti ile mesajınızın okunduğunu, çift tik ile iletildiğini görebilirsiniz. Bu üzerimizde bir baskı oluşturuyor ve cevap vermemiz, reaksiyon göstermemiz gerekiyor.

Bu dijital baskıdan kısa süre içinde kurtulmayı umuyorum, mesajın iletildiğini veya okunduğunu karşı tarafa ileten uygulamalar dijital dünyada zaten feda ettiğimiz özgürlüğümüzü gerçek hayatta da elimizden alıyor.

Anlayacağınız, dijital detoks yapabilmek ve teknolojinin getirdiği yeni nesil fiziksel ve psikolojik hastalıklardan kurtulmak için önce gerçek hayatta eyvallahsız olacak seviyeye gelmek gerekiyor.

Her suçu dijitale atmayın, biraz aynaya bakın.

(Bu yazıda 369 kelime var) #100Gün100Kelime’de 21. gün sona erdi.