Aramanız gereken arkadaşlarınızı arayamıyorsanız, kumandanın pilini bittiği halde değiştiremiyorsanız, çok istediğiniz bir konsere bahane bulup gidemiyorsanız kısaca hayat gözlerinizin önünden koşuyorsa ve siz sadece ona bakıyorsanız bu yazı tam size göre…
Bu yöntem sayesinde üşengeçliğinizi 6 madde kuralı ile aşabileceksiniz. Üşengeçliği 6 maddede aşın derken size 6 tane madde saymayacağım, önce bunu belirtmek istiyorum.
George A. Miller’ın kaleme aldığı “Sihirli sayı yedi, Artı veya Eksi İki: Bilgi İşleme Kapasitemizin Bazı Sınırları” isimli makale günümüzde “Miller Yasası” olarak anılır. Miller yasası (sihirli sayı yedi, artı veya eksi iki) ortalama bir insanın aklında tutabileceği nesnelerin sayısının en fazla 9 (7+2) en az 5 (7-2) olabileceğini ifade eder.
Miller yasası konusunda ikna olmadıysanız, bunu örnekler ile açıklayabilirim. Telefon numaranızı veya TC kimlik numaranızı nasıl aklınızda tutuyorsunuz? Rakamları tek tek ezberleyemiyorsunuz ve kümeliyorsunuz. 32234578751 rakamını aklınızda rakam rakam tutmuyorsunuz ve istemsizce 322 345 787 51 şeklinde kümeliyorsunuz.
Bu kural 2 yerde karşıma çıktı. Kuralı ilk defa Susan M. Weinschenk’e ait olan “100 Things Every Designer Needs to Know About People” kitabında görmüştüm, ikinci olarak da Vincent Harris’in yazdığı “İş Bitirici Olmanın Sırları” kitabında gördüm.
“İş Bitirici Olmanın Sırları” kitabında üretkenliğinizi üst düzeye çıkartabilmeniz için size 25 farklı yöntem sunuluyor. Kitabın içindeki ilk yöntem olan “işlerinizi bir gece öncesinden planlayın” bölümü Miller yasasından bahsediyor.
Kural basit, bir gece önce uyumadan, bir gün sonra yapmanız gereken 6 maddeyi küçük bir kağıda not alacaksınız. Bunu daha önce yapmış ve başarısız olmuş olabilirsiniz ama size 3 madde veya 20 madde demiyorum, sadece 6 madde diyorum.
Yazacak çok madde olabilir ama en önemli 6 tanesini ertesi güne yazın. Yazacak 6 madde yoksa bir düşünün, “ne kadar boş yaşıyorum?” diye sorun kendinize ve yapacak 6 madde bulun, o günü dolu dolu geçirin.
Gece yatmadan önce listeyi yapın, gün içinde o 6 maddeden yaptıklarınızın üzerini çizin, eğer sizden kaynaklı olmayan sebepler yüzünden yapamadığınız maddeler olursa ertesi gün en üste o maddeyi ekleyin ve ilk onu yapmaya çalışın.
Kitabın yazarı yapmam gereken 6 önemli işi yapmasaydım bu kitabı da yazamazdım diyor. Siz de 6 madde kuralı ile hayatınızı düzene sokmayı ve hep ertelediğiniz şeyleri yapmayı başarabilirsiniz. Belki de yazacak 6 maddeniz yoktur ve kendinize yeni maddeler ararsınız. Ben de geçen yılın sonunda çıkardığım “sosyal medyada propaganda” kitabını 6 madde kuralı sayesinde yazdım, her sabah yazdığım bu blog da 6 maddenin içinde.
Maddeleri bitirdikçe üzerlerine çizgi çizmek büyük bir haz veriyor insana, denemenizi öneririm.
(Bu yazıda 391 kelime var) #100Gün100Kelime’de 52. gün sona erdi.