Hareketli Ortalama Yakınsaması / Iraksaması (MACD), traderlar tarafından teknik analiz (TA) için yaygın olarak kullanılan bir osilatör tipi göstergedir. MACD, bir hisse senedi, kripto paralar veya başka bir ticaret edilebilir varlığın momentumunu belirlemek için hareketli ortalamaları kullanan, trend takip eden bir araçtır.
1970’lerin sonlarında Gerald Appel tarafından geliştirilen Hareketli Ortalama Yakınsama / Iraksama göstergesi, halihazırda meydana gelen fiyatlandırma olaylarını izler ve böylece gecikmeli göstergeler kategorisine girer (geçmiş fiyat eylemine veya verilere dayalı sinyaller sağlar). MACD, piyasa momentumunu ve olası fiyat trendlerini ölçmek için yararlı olabilir ve potansiyel giriş ve çıkış noktalarını belirlemek için birçok trader tarafından kullanılır.MACD mekanizmalarına dalmadan önce, hareketli ortalamalarkavramını anlamak önemlidir. Hareketli bir ortalama (MA), önceden tanımlanmış bir dönemde, önceki verilerin ortalama değerini temsil eden bir çizgidir. Finansal piyasalar bağlamında, hareketli ortalamalar teknik analiz (TA) için en popüler göstergeler arasındadır ve iki farklı tipe ayrılabilir: Basit Hareketli Ortalamalar (SMA) ve Üstel Hareketli Ortalamalar (EMA). Basit Hareketli Ortalamalar (SMA), tüm veri girdilerine eşit derecede ağırlık verirken, Üstel Hareketli Ortalamalar (EMA) en son veri değerlerine (daha yeni fiyat noktalarına) daha fazla önem verir. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
MACD göstergesi nasıl çalışır?
MACD göstergesi, sinyal hattını temsil eden başka bir üstel hareketli ortalamaları hesaplamak için kullanılan ana satırı (MACD hattını) oluşturmak için iki üstel hareketli ortalamayı (EMA) çıkararak oluşturulur.
Buna ek olarak, bu iki satır arasındaki farklılıklara göre hesaplanan MACD histogramı vardır. Histogram, diğer iki çizgiyle birlikte, sıfır çizgi olarak da bilinen bir merkez çizginin üstünde ve altında dalgalanır.
Bu nedenle, MACD göstergesi sıfır çizgisinin etrafında hareket eden üç elementten oluşur:
- MACD hattı (1): yukarı veya aşağı doğru momentumun (piyasa trendinin) belirlenmesine yardımcı olur. İki üstel hareketli ortalamalayı (EMA) çıkararak hesaplanır.
- Sinyal hattı (2): MACD hattının bir üstel hareketli ortalamaları (EMA) (genellikle 9 dönem EMA). MACD hattı ile sinyal hattının kombine analizi ile alınacak kararı potansiyel ters yöne çevirmede veya giriş ve çıkış noktaları tespitinde yardımcı olabilir.
- Histogram (3): MACD hattının ve sinyal hattının uzaklaşma ve yakınsamasının grafiksel bir gösterimidir. Başka bir deyişle, histogram iki satır arasındaki farklılıklara göre hesaplanır.
MACD hattı
Genel olarak üstel hareketli ortalamalar, bir varlığın kapanış fiyatlarına göre ölçülür ve iki dönemi hesaplamak için kullanılan dönemler genellikle 12 dönem (daha hızlı) ve 26 dönem (daha yavaş) olarak ayarlanır. Dönem farklı şekillerde (dakika, saat, gün, hafta, ay) yapılandırılabilir, ancak bu makale günlük ayarlara odaklanacaktır. Yine de, MACD göstergesi farklı ticaret stratejilerini karşılamak üzere özelleştirilebilir.
Standart zaman aralıklarını varsayarsak, MACD hattının kendisi, 26 günlük EMA’yı 12 günlük EMA’dan çıkararak hesaplanır. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
MACD hattı = 26 gün EMA - 12 EMA
Daha önce de belirtildiği gibi, MACD hattı sıfır çizginin üstünde ve altında salınır ve bu merkez çizgisinin kesişmesini işaret eder ve traderlara 12 günlük ve 26 günlük EMA’nın göreceli konumunu değiştirdiğini söyler.
Sinyal Hattı
Varsayılan olarak, sinyal hattı ana hattın 9 günlük bir EMA’sından hesaplanır ve bu nedenle önceki hareketleri hakkında daha fazla bilgi sağlar.
Sinyal hattı = MACD Hattı'nın 9 günlük EMA’sı
Her zaman doğru olmasa da, MACD hattı ve sinyal hattı kesiştiğinde, özellikle MACD grafiğinin ekstremitelerinde (sıfır çizgisinin çok üstünde veya çok altında) meydana geldiklerinde, bu olaylar genellikle eğilim ters sinyalleri olarak kabul edilir,
MACD Histogramı
Histogram, MACD hattının ve sinyal hattının göreli hareketlerinin görsel bir kaydından başka bir şey değildir. Sadece birinden diğerine çıkarılarak hesaplanır:
MACD histogramı = MACD Hattı - Sinyal Hattı
Bununla birlikte, üçüncü bir hareketli çizgi eklemek yerine, histogram bir çubuk grafiğinden yapılır ve görsel olarak okumayı ve yorumlamayı kolaylaştırır. Histogram çubuklarının varlığının ticaret hacmi ile hiçbir ilgisi olmadığını unutmayın. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
MACD ayarları
Tartışıldığı gibi, MACD için varsayılan ayarlar, 12, 26 ve 9 dönem aralığına dayanır-dolayısıyla MACD (12,26,9). Bununla birlikte, bazı teknik analistler ve chartistler, dönemleri daha hassas bir gösterge oluşturmanın bir yolu olarak değiştirir. Örneğin, MACD (5,35,5), genellikle haftalık veya aylık grafikler, uzun zaman dilimleri ile birlikte geleneksel finansal piyasalarda da kullanılır.
Kripto para piyasalarının yüksek volatilitesinden dolayı, MACD göstergesinin duyarlılığının artması riskli olabilir, çünkü büyük olasılıkla daha yanlış sinyaller ve yanıltıcı bilgiler doğuracaktır.
MACD grafikleri nasıl okunur?
Adından da anlaşılacağı gibi, Hareketli Ortalama Yakınsama / Iraksama göstergesi hareketli ortalamalar arasındaki ilişkileri izler ve iki satır arasındaki korelasyon yakınsak veya ıraksak olarak tanımlanabilir. Çizgiler birbirine doğru çekildiğinde yakınsak ve ayrıldıklarında ıraksak.
Yine de, MACD göstergesinin ilgili sinyalleri, MACD merkez çizgisinin (merkez çizgisinin kesişmesi) üstünde veya altında veya sinyal hattının (sinyal hattı kesişmeleri) üzerinde veya altında geçtiği zaman ortaya çıkan sözde kesişmelerle (crossovers) ilgilidir.
Hem merkez hattı hem de sinyal hattı kesişmelerinin birden çok kez gerçekleşebileceğini, özellikle kripto para birimleri gibi volatilatif varlıklar açısından birçok yanlış ve aldatıcı sinyal ürettiğini unutmayın. Bu nedenle, tek başına MACD göstergesine güvenilmemelidir.
Merkez Kesişmeleri
Merkezi Kesişmeler, MACD çizgisi pozitif veya negatif alanda hareket ettiğinde gerçekleşir. Merkez çizginin üzerinden geçtiğinde pozitif, MACD değerinin 12 günlük EMA’nın 26 günlük EMA’dan daha büyük olduğunu gösterir. Buna karşılık, MACD çizgisi merkez çizgisinin altına geçtiğinde negatif bir MACD gösterilir, yani 26 günlük ortalamanın 12 günden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Diğer bir deyişle, pozitif bir MACD hattı daha güçlü yukarı yönlü momentum önerirken, negatif bir durum güçlü aşağı yönlü bir momentum gösterebilir.
Sinyal Hattı Kesişmesi (Crossover)
MACD hattı sinyal hattının üzerinden geçtiğinde, traderlar genellikle potansiyel bir satın alma fırsatı (giriş noktası) olarak yorumlarlar. Öte yandan, MACD hattı sinyal hattının altına geçtiğinde, traderlar bunu bir satış fırsatı (çıkış noktası) olarak düşünürler.
Sinyal kesişmeleri yararlı olsa da, her zaman güvenilir değildir. Riskleri en aza indirmenin bir yolu olarak grafikte nerede yer aldıklarını bilmek önemlidir. Örneğin, kesişme bir satın alma sinyali verse dahi MACD satır göstergesi merkez çizgisinin (negatif) altındaysa, piyasa koşulları hala aşağı yönlü (ayı, bearish) olarak kabul edilebilir. Tersine, bir sinyal hattı kesişmesi potansiyel bir satış noktasını gösteriyorsa, buna rağmen MACD hattı göstergesi pozitif ise (sıfır çizginin üstünde), piyasa koşullarının hala yükseliş olasılığı vardır. Böyle bir senaryoda, satış sinyalini takip etmek (daha büyük eğilim göz önüne alındığında) daha fazla risk taşıyabilir. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
MACD ve Fiyat farklılıkları
MACD grafikleri, merkez çizgisi ve sinyal hattı kesişmeleri ile, grafik ve varlığın fiyat hareketleri arasındaki farklar sayesinde, traderlara fikir sağlayabilir.
Örneğin, MACD daha düşük bir seviye gösterirken, bir kripto paranın fiyat hareketleri daha yüksek bir seviyeye çıkarsa, fiyat artışına rağmen, yukarı yönlü momentumun (satın alma basıncının) daha önce olduğu kadar güçlü olmadığını belirten bir düşüş farklılığı olur. Aşağı yönlü hareket eden piyasalarda (bearish) sapmalar genellikle satış fırsatları olarak yorumlanır, çünkü fiyat geri düşüşlerinden önce tespit imkanı sağlarlar.
Aksine, MACD hattı, varlık fiyatında iki düşen düşüşle aynı hizada iki yükselen düşüş oluşturursa, bu fiyat düşüşüne rağmen satın alma basıncının daha güçlü olduğunu düşündüren bir yükseliş farkı olarak kabul edilir. Yukarı yönlü piyasalarda sapmalar, fiyat geri dönüşlerinden önce potansiyel olarak kısa vadeli bir tabanı (bir düşüş trendinden bir yükselme trendine) gösterme eğilimindedir.
Kapanış Düşünceleri
Teknik analiz söz konusu olduğunda, Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) osilatörü mevcut en yararlı araçlardan biridir. Sadece nispeten kullanımı kolay olduğu için değil, aynı zamanda hem piyasa trendlerini hem de piyasa momentumunu belirlemede oldukça etkili olduğu için.Bununla birlikte, çoğu teknik analiz (TA) göstergesinin gösterdiği gibi, MACD her zaman doğru değildir ve özellikle volatilite varlıklara veya dönemsel olarak az hacimli veya fiyat hareketinin yatay eğilimli olduğu durumlar sırasında, çok sayıda yanlış ve yanıltıcı sinyal sağlayabilir. Sonuç olarak, birçok trader, riskleri azaltmak ve sinyalleri daha da doğrulamak için MACD göstergesini, RSI göstergesi gibi diğer göstergelerle beraber kullanır. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.