Geçtiğimiz günlerde “Dikkat Ekonomisi” ve “Dikkat Tortusu” ile ilgili yazılar yazmıştım. Bugün de “Dikkat Ekolojisi” üzerine yazacağım. Bu yazıyı okumadan önce yukarıdaki başlıklara tıklayarak diğer iki yazıyı da okuyabilirsiniz.
Özellikle sosyal medya mecraları birer döviz bürosu gibi çalışır, dikkatini satmak isteyenler ile dikkat satın almak isteyenleri buluşturur.
Sosyal medya mecralarını, TV dizilerini, radyoları ücretsiz olarak kullandığımız bazı hizmetler olarak görüyorsanız yanılıyorsunuz, biz onlara ücreti para ile değil dikkatimiz ile ödüyoruz, dikkat çok pahalı ve sınırlı bir kaynak. Sosyal medya mecraları ücretsiz değildir, reklamverenler ücreti para ile ödeyerek sizin dikkatinizi satın alırlar, siz de ücreti dikkatiniz ile ödersiniz. Bu mecralar bir dövüz bürosundan farksızdır, biri dolar verir diğeri lira alır, ortada kazanan döviz bürosu olur.
Ağlayan bir çocuğun eline susması için hemen telefon verenleri görüyorsunuz, telefon anlık olarak bir çözüm sunsa da aslında dikkat kaynaklarımızı kurutan bir virüs gibidir.
Bizim dikkat ekonomisinden kaçıp dikkat ekolojisine sığınmamız gerekiyor.
Sanayi devriminden sonra üretilen malları satmak için insanların dikkatini çekmek gerekiyordu, o gün oluşan “Pazar” bugün hala insanlara ihtiyaçları olmayan şeyleri satmayı başarıyor, bunu dikkat çekerek yapıyor, mecralar değişse de yöntemde pek bir değişme yok.
Kıt bir kaynak olan dikkatinize sahip çıkın, kendinizi ücretsiz bir kullanıcı değil bir hedef kitle olarak görün. Facebook, Twitter, Instagram, Google gibi şirketlerin sizin mahalledeki rakip kuruyemişçilerden bir farkı yok, sizi dükkanlarına çekmeye çalışıyorlar ve içeride paranızı veya dikkatinizi harcamanızı istiyorlar.
Instagram’a girişin dakikası 5 lira olsaydı günde 2 saat girer miydiniz? Günde 2 saatinizi Instagram’da geçirerek dakikada 5 liradan fazlasını kaybediyor olabilirsiniz bunu hiç düşündünüz mü?
Ben bunlara karşı çıktığım için Instagram’da kimseyi takip etmeme kararı aldım, takip ettiğim kişi sayısı 0!
Zamanımı üretime harcamaya karar verdim, her gün üretiyorum ve her sabah size yeni konular yazıyorum. Bunun için her gün 3 dakikanızı talep ediyorum ve web sitemde bir reklam yok. Sosyal medyada da yazılarımı paylaşmıyorum, isteyen kendi iradesi ile girip bakabilir, insanları yönlendirenlere karşı açtığım savaşta ben de kimseyi yönlendirmek istemem.
Multitap “Ben Anlarım” şarkısında ne diyor?
Bu işte bir iş var sen doğal değilsin
Biri girmiş aklına değişmişsin
Sanki biraz evvel ağlamış gibisin
Sen konuşmasan da
Ben anlarım çünkü en iyi ben tanırım seni
Ben anlarım sakladın silinmedi
Duvarların sağlam yıkılmaz sanıyorsun
Sen öyle zannet ben anlarım
Artık eskisi kadar doğal değiliz, birisi girdi aklımıza ve değiştirdi bizi. Konuşmasak da, duvarlarımız yıkılmaz sansak da aslında çoktan yıkıldı. Ben anlarım…
Yarın yeniden görüşmek üzere…