İstanbul’da yapılacak seçime 2 haftadan az zaman kaldı, adayların 31 Mart seçimlerine göre sosyal medyaya çok daha fazla önem verdiği gözden kaçmıyor. Siyasal iletişimde sosyal medya kullanımı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor, siyasetçiler etkileşimli ortamlara girmek zorunda kalıyor.
Sosyal medyada yapılan seçim kampanyalarında adayların hesap yönetimi kadar teşkilatın dijitalleştirilmesi de çok önemlidir. Sahada koşturan ve ne iş olsa yaparım diyen gönüllülerin dijitalize edilmesi ve sosyal medya mecralarında birer askere dönüştürülmesi adaylara büyük fayda sağlar.
İnternet reklam bütçesine ayrılan bütçe ve bu bütçenin kullanılacağı mecralar oy oranlarına ciddi bir etki eder. Bir ilçede Facebook kullanımı fazlayken diğer ilçede Instagram fazla olabilir. Dijital kampanya yaparken ezbere gitmek yerine araştırmak, istatistikleri ve analizleri incelemek gerekir.
2011 yılından beri bakanlara, milletvekillerine, bakanlıklara, belediyelere ve belediye başkanlarına sosyal medya konusunda danışmanlık yaptım. Köyde fotoğraf çekip sosyal medyaya yüklemeye çalışırken tezeğe düşmüşlüğüm var, konu ile ilgili daire başkanlığı yapmışlığım da var.
Tecrübelerimi Aralık 2018’de çıkardığım “Sosyal Medyada Propaganda” isimli bir kitapta topladım.
ABD seçimlerinde sosyal medya kullanımının nasıl etkiler yarattığını gördük ve uygulamaya çalıştık, şimdi sırada dijital diplomasi var. ABD Başkanı Twitter kullanımı ile yeni bir dönemi başlattı ve en önemli açıklamaları herkese sosyal medyadan duyuruyor. Ülkeler arasında nasıl bir sosyal medya iletişimi olmalı, iyi örnekler nelerdir araştırıyorum. Sanırım yeni kitabım dijital diplomasi ile ilgili olacak.
(Bu yazıda 229 kelime var) #100Gün100Kelime’de 82. gün sona erdi.