Dijital medya ürünlerinin feed (bildirim) yoluyla etkileşimli ortamlarda telefon, tablet gibi cihazlara indirilip oynatılacak şekilde yayınlanmasına “Podcast” denir.
“Ses Podcast”, “Video Podcast” ve “Zengin Podcast” (İçinde görüntü ve hiperlinkler barındırır) gibi türleri olsa da ben bu yazımda sesli podcast yayınlarını ön plana çıkarmayı tercih ettim.
Müzik endüstrisine yeni bir bakış açısı getiren “iPod”un Pod’u (Kapsül) ve canlı yayın yani “Broadcast”in Cast’inin birleşimi ile elde edilen Podcast, sadece iPod kullanıcılarının faydalanması için geliştirilmişti. Yayıncılık için önemli bir gelişme olan podcast, zamanla tüm mecralarda, herkes tarafından kullanılmaya başlandı.
İnternet sitelerindeki güncellemeleri takip etmek için kullanılan RSS servisinin sesli bir yayına uyarlanması ile oluşan podcast, internet ortamında dinlenebilir ya da cihazlara indirilebilir.
Ses veya görüntü kaydı alınan programların internet erişimine açık şekilde depolanmasına “Podcast” diyebiliriz. Elbette tüm internet aleminde olduğu gibi podcast yayıncılığında da ilgi çekici ve başka yerde olmayan içerikler daha fazla ilgi görüyor. Arabada giderken, yürüyorken veya masabaşında otururken müzik dinlemediğim zamanlarda bir podcast yayını açıp dinliyorum ve yeni şeyler öğreniyorum, bence mükemmel bir olanak!
Televizyon, radyonun sonunu getirdi mi? Hayır.
Youtube, televizyonunun sonunu getirdi mi? Hayır.
Podcast radyonun sonunu getirecek mi? Hayır!
Podcast, her ne kadar geleneksel radyoculuğun tahtına göz dikse de radyo yayınlarının yeri bambaşka. Podcast yayınlarında reklam olmaması bu mecrayı bir adım öne çıkarıyor.
Özetle; Youtube ile herkesin kişisel televizyonu oldu, podcast sayesinde de isteyen herkes online ortamda radyo yayınına benzer bir içerik üretebiliyor.
Şimdi asıl habere gelelim…
Ben de teknoloji, iletişim ve pazarlama ile ilgili bir podcast kanalı oluşturmaya karar verdim, her hafta yayın yapmayı planlıyorum. Podcast ismi “Teknoloji Konuşa Konuşa” olacak.
Önemli bir konu daha var!
Blog yazılarımı; İngilizce, Arapça ve Azerbaycan Türkçesine çevirterek toplam 4 dilde paylaşım yapma kararı aldım.
Yakın zamanda bu iki projeyi de hayata geçirmeyi planlıyorum. Şikayet etmeyi bırakıp, bahanelerden sıyrılıp yeni şeyler üretmeliyiz, sadece üretmeliyiz, gerisi bir şekilde gelecektir!
100 günün sonunda neler olacak merakla bekliyorum…
(Bu yazıda 305 kelime var) #100Gün100Kelime’de 16. gün sona erdi.