Makeup Artist olmaya nasıl karar verdiniz? (Bir hikayesi varsa paylaşır mısınız?)
Çocukluğumdan beri makyaj malzemelerine hayrandım. Özellikle kozmetik mağazalarının ve makyaj çantalarının kokusu beni mest ediyordu. Hani vardır ya her Türk ailesinin isteği; çocukları mühendis ya da doktor olsun gibi… Ben de bir yandan okudum bir yandan da içimden gelen bu işi yapmak için çok mücadele verdim. Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği mezunuyum. Sonrasında da Gazi Üniversitesi Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı’na bağlı olarak Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi’nde Master yaptım. Piyasada olup bu meslekte yüksek lisans yapan tek kişiyim diye biliyorum. Uzun ve çok zorlu bir hikayesi var ama anlatmam çok uzun olur. Sosyal medyada yaptığımız soru ve cevaplarda bunu merak edip soranlar çok oluyor. Detaylı olarak video çekeceğim bununla alakalı o şekilde daha keyifli olur.
Sizce en sık yapılan makyaj hataları nedir?
- Kesinlikle ”eyeliner”. Aslında tekniğini bilirseniz dünyanın en kolay uygulaması; fakat bilmezseniz de bir o kadar zor… Birçok kişi tarafından çok seviliyor ama her göze uygun olmuyor maalesef.
- Dudak uygulamarında belirgin renklerde simetri yapılamaması…
- Highlighter uygulamasının yanlış yerlerde çok yoğun kullanımı diyebilirim.
Her yüz tipine aynı makyaj uygulanıyor. Hangi yüze nasıl makyaj uygulanmalıdır?
Evet maalesef buna ben de çok tanık oluyorum. O yüzden eğitimlerimi hep anatomiye özel olacak şekilde adapte ediyorum. Örneğin, bir make up artist 3-5 kişiye makyaj yapıyor ve herkes birbirine benziyorsa bu onun başarısızlığıdır aslında. Altın oran kuralına göre güzel olabilmek için oval yüz ve badem göz olmak gerektiği için, yüz ve göz şeklinde bu oranda uygulamalar yapıyoruz. Dolayısıyla her anatomide farklı uygulamalar yapılması gerekiyor ki istenilen sonuca ulaşabilelim.
Makyajla yüz daraltma mümkün müdür?
Tabi ki… Özellikle bunu ışık oyunları ile yapıyoruz. Yüzün yarısına kontur uygulaması yapıp, diğer yarısına yapmadığımızda farkı çok net görebiliyoruz. Ancak çok kemerli bir burun varsa karşıdan görüntüyü düzgünleştirebiliriz fakat yandan kemer görüntüsünü yok edemeyiz. Işık oyununun bize elverdiği ölçüde yapabildiğimiz için beklentiyi çok yükseltmemek lazım.
İyi bir makyajın püf noktaları nelerdir?
Bana göre iyi bir makyaj yapabilmek için teknik açıdan tamamen renk geçişlerinin çok iyi olması gerekir. Ancak o kadar farklı makyaj alışkanlıkları olan kişilerle karşılaşıyoruz ki; o yüzden uygulama yaptığınız kişinin ne istediğini iyi anlamak ve onun isteğine uygun makyajı yapmak da o kişi için iyi makyajdır.
Eğitimlerinizin dışında çok yoğun gelin saç makyaj randevularınız oluyor, önümüzdeki sezon gelin makyajındaki trendler neler?
Gelinlik, saflığı ve masumiyeti simgelediği için genel olarak istekler doğal oluyor. Ortalama olarak 10 kişiden 1-2 kişi yoğun ve belirgin makyajlar istiyor. Doğal görünümler istendiği için genel olarak gelin makyajları trendlerden etkilenmiyor.
Sektöre atılmak isteyen öğrencilerinize tavsiyeleriniz nelerdir?
Bol bol uygulama yapmaları, trendleri ve yeni çıkan ürünler ile tüm yenilikleri takip etmelerini şiddetle tavsiye ederim. Kendini yenileyemeyen kişiler bizim sektörümüzde bir süre sonra silinmek zorunda kalıyorlar. Gelişime ve değişime açık olup sonrasıda da bunlara ayak uydurulabildiği sürece başarı kaçınılmaz olur.
Önümüzdeki yıllarda trendlerde ne gibi değişimler öngörüyorsunuz?
Genel olarak trendlerdeki değişim periyotlarını incelediğimizde bazı farklılıklar 10 yılda bir gözle görülür şekilde oluyor. Şu an herkes doğallıktan yana olsa da 80’lerde durum böyle değildi. Daha neon ve renkli makyajların günlük hayatımızda moda olabilmesi için 20 yıl ve üzerinde zaman olduğunu ön görüyorum.
Okurlarımız için başka bir öneriniz veya eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Instagram sayfamda makyaja dair birçok içerik paylaşıyorum, hatta soru cevap yaptığımızda takipçilerimin sorularının çoğunu yanıtlamaya, onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Biz Instagram’da artık bir aile gibiyiz; beni takip ederek ailemize katılabilir, merak ettiklerini sorabilirler; seve seve cevaplamaya çalışırım.
Röportajımızın sonuna geldik… Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz…
Ben teşekkür ederim…