Teknoloji Yorgunluğu

Teknolojiden ayrı geçen bir dakikamız yok, her yanımız ekranlarla ve bildirimlerle dolu. Sosyal medya kullanımında dünyada ilk sıralardayız, bununla övünmemek gerekiyor. Biz teknoloji üretmiyoruz; hazır, bağımlılık yapıcı ve yan etkili ürünlerini kullanıyoruz.

Teknolojik ürünler ile bu yakınlaşmamız beden ve ruh sağlığımızı olumsuz şekilde etkiliyor. Zihnimizi meşgul eden ve durmak bilmeyen dijital girdiler öğrenmemizi engellediği gibi, öğrendiklerimizi de hatırlamamızı zorlaştırıyor.

Sosyal medya hesaplarında çok vakit geçirmek masaüstü bilgisayarlar döneminde kullanıcıları bel fıtığı yaparken, mobil internet dönemine geçtiğimizde ise kullanıcıları boyun fıtığı yapmaya başladı.

Teknolojinin fiziksel sağlığa zararları olsa da “teknoloji yorgunluğu” kavramı daha çok teknolojinin zihinsel etkileri üzerine kullanılan bir kavram. Teknolojinin zihninizi çok fazla yorduğunu düşünüyorsanız önerilerimi uygulayabilirsiniz. Son 1 ayda uyguladığım bu hareketler sayesinde teknoloji yorgunluğunu az da olsa seyrelttiğimi düşünüyorum.

  • Sosyal medya hesaplarınızın ve mesajlaşma uygulamalarının bildirimlerini kapatın. Uygulamalara 3 saatte bir defa 3’er dakika ayırın ve tekrar kapatın.
  • Whatsapp’a bakmayı bırakın, eliniz her telefona gittiğinde ne kadar bağımlı olduğunuzu farkedeceksiniz.
  • Akşam 22.00’de telefonlarınızı kapatın (Buna amiriniz sinirlenebilir)
  • Haftada 1 gün (Pazar olabilir) telefonu tamamen kapatın
  • Sabah uyandıktan 3 saat sonra telefonu elinize alın, acil bir işi olan varsa sizi zaten arar.

Yeniden yazmaya başlamamı da bunları uygulamaya borçluyum. Yürürken müzik dinlemek yerine kafamı dinliyorum, kendimle başbaşa kalınca daha üretken olduğumu hissettim, bununla ilgili de “gönüllü yalnızlık” konulu bir konu yazmayı düşünüyorum.