Karpman Drama Üçgeni (92. Gün)

Stephen Karpman tarafından tanımlanan “Karpman Drama Üçgeni” farkında olmadan günlük hayatımızda sergilediğimiz bir oyundur. Bu oyun tek kişilik bir gösteri değildir, 3 kişi ile oynanır.

Karpman’a göre bir üçgenin her bir köşesine yerleşen 3 farklı oyuncu vardır. Bir köşede “Suçlayıcı”, diğer köşede “Kahraman” ve son köşede “Kurban”ın olduğu bu üçgen sosyal hayatımızda en çok oynadığımız psikolojik oyundur.

Şimdi bu rolleri yakından tanıyalım…

Kurban: Kendini zayıf ve aciz hisseder, çevresinin de kendisine böyle bakması için çaba gösterir. Acı çekmeye devam etmek için önce kurtarıcıyı reddeder sonra da beni kurtarmadın diye onu suçlar.

Kurtarıcı: Diğer insanların sorunlarını çözmeye çalışır. Kendi sorunlarına çözüm üretmekten umudu kestiği için başkalarının sorunlarına odaklanır. Kurbanı kurtarmaya çalışır sonra kurban onu engelleyince onu suçlar.

Suçlayıcı: Eleştirir, yargılar ama çözüme dair bir fikri yoktur. Kendini üst otorite olarak görür, herkesi suçlu çıkarır ve devamlı “ben size söylemiştim” der.

Bir kere bu oyuna girerseniz hep üçgenin içinde kalırsınız, bazen farklı rollere geçiş yapabilirsiniz. Çevrenize bakın,  Karpman Drama Üçgeni’ni oluşturan kişileri kolaylıkla görebileceksiniz.

Bu üçgeni iyi tanımanız içine girmenizi zorlaştırır, içindeyseniz de hemen kendinizi bu sarmaldan kurtarmanıza yardımcı olur.

(Bu yazıda 187 kelime var) #100Gün100Kelime’de 92. gün sona erdi.